In

9 TAJNI ZA LAKŠE PAMĆENJEUčimo nešto novo svakog dana, bezbroj novih informacija, što korisnih što nevažnih, ali većinu od njih zaboravimo i izgubimo njihove tragove, što može predstavljati problem ukoliko su to bile bitne informacije.
I onda se dovodimo do pitanja kako se ovo dešava? Kako da sprečim ovo, kako da lakše pamtim i zapamtim određene stvari...
E to su upravo ta pitanja na koja ću pokušati da vam dam odgovor.
Shvatate da nisam mislila bukvalno tajne je l' tako... Pre svega i to da naglasim.


Kako uopšte dolazi do zaboravljanja?
-Mozak možete zamisliti kao neki hard disk koji ima ograničenu unutrašnju memoriju, tu memoriju mi svaki dan koristimo i obnavljamo ali i unosimo nove podatke...
Naš mozak štiti nas od previše nepotrebnih informacija. Zato se sve nove informacije skladište u kratkoročnom pamćenju, a ne u dugoročnom. Ako to znanje ne ponavljate i ne koristite, brzo ćete zaboraviti.

Ebinghausova kriva zaboravljanja pokazuje da već nakon sat vremena od učenja zaboravljamo više od pola naučenih informacija. Nedelju dana kasnije pamtimo samo 20 odsto.1. POKUŠAJ DA RAZUMEŠ ŠTA UČIŠ


- Suprotno od ovoga dovodi do učenja napamet, što svakako nije poželjno i treba izbegavati.
- Kod učenja sa razumevanjem treba se fokusirati na kreiranje sopstvene slike o informacijama i dati im neki smisao, jer čim se poenta shvati mnogo je lakše upmatiti ostale detalje.


2. NAUČI SAMO NAJBITNIJE INFORMACIJE


- Ne treba zamarati sebe pamćenjem nebitnih informacija, treba naučiti odvojiti suštinu od nebitnih delova i tako zapamtiti te bitne delove koji su neophodni, a ne ove manje važne koji vam neće promeniti ništa.


3. POSTAVLJANJE INFORMACIJA


- Stvari koje se najviše upamte se nalaze na početku i kraju tako da pri učenju treba obratiti pažnju na to i najbitnije podatke staviti na početak i na kraj ( npr. papira gde pišete ili kako već učite )


4. KONTRAST


- Dobrom pamćenju može pomoći i tehnika učenja po kontrastu ( suprotnostima ). Na primer učite neki strani jezik, naučite dan i noć ( oni su jedno drugom suprotni ) kada ih formirate po tom redu jednom ako zaboravite kako se kaže dan a znate noć ta druga reč će vam pomoći da se asocirate na prvu. Naravno ovu tehniku možete primeniti u svim mogućim uslovima ne samo pri učenju stranih jezika.


5. SASTAVITE PRIČU


- Na primer idete u kupovinu i imate spisak namirnica koje vam trebaju i usput izgubite taj papir i šta sad... E pa naučite šta vam treba i eto, niko ovo neće naravno primenjivati u ovim slučajevima ali to je bilo primera radi, kada treba da zapamtite niz reči bez nekog smisla po tačno određenom redosledu, učenje napamet i nije baš tako sigurna opcija, ali sastavljanje priče od tih reči može biti. Pa i ako se desi nekad da zaboravite neku od pomenutih sećanjem te priče možete sami sebi pomoći da se prisetite koja je to reč na osnovu daljih dešavanja u priči. 

A možete i proveriti vaše sposobnosti, upamtite sledeće reči: avion, dete, drvo, sveska, vatra, policija, pilot, reka, vesti, veče, soba. ( u komentarima možete zapisati i svoju priču koju ste osmislili da biste ih upamtili ) 


6. SNIMITE SVOJE UČENJE


- Svi imamo Voice Recorder na telefonima ( I hope so... ako ne ima u App Store sigurno ). Možda zvuči čudno i besmisleno ali zapravo je vrlo efikasno... Ja to praktikujem skoro pa pri svakom učenju.
Poenta je da posle pročitanog snimite kako čitate to gradivo ili izvučete pre toga na papir šta ćete naučiti što je po meni još bolje i onda snimite kako čitate te izvučene informacije. 
- Poenta ovoga je da se angažuje više delova u mozgu, jer što više njih radi to će se bolje i lakše upamtiti informacije :)


7. VIZUALIZUJTE 


- Ovde mislim na to da dok pričate o toj temi ( informacijama ) angažujte i pomeranje ruku pravljenje određenih pokreta, ovim ćete angažovati motorni deo i samim tim još više pokrenuti mozak. Znači prestavite sebi tu celu sliku.


9. KORISTITE VIŠE METODA


- Nemoj dozvoliti da ti samo određene informacije iz knjige ili sa papira budu dovoljne, istražuj po Internetu ( ali pazi gde jer nije sve sa neta baš 100% pouzdano ) dodaj novog znanja, nadogradi već postojeće, u ovom savremenom svetu gde se svi okreću ka tehnologiji treba to iskoristiti na najbolji mogući način, pa ako ti to može pomoći pri lakšem pamćenju koristi to.
Da li ste upamtili nešto iz ovog posta?U N T I L     N E X T      T I M E 

B    O     O     M    Y 


Instagram @boomysplace
Instagram ( photography ) @boomy.photography

. . . . . . . . . . . 

Related Articles

30 comments:

 1. Jakoo dobar i koristan post! 😉

  PajaMala.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 2. Definitivno je mnogo lakše učiti s razumevanjem nego napamet. Znači sama sam se uverila. Npr. istorija me mnogo smarala sve do osmog razreda, jer me to gradivo jednostavno nije interesovalo i samo sam bubala godine i datume napamet. Danas ne znam ni 2% onoga što sam tad učila. S druge strane, gradivo koje je rađeno u osmom, posebno u drugom polugođu je meni multra mega giga interesantno, i bukvalno nije bilo potrebe da učim kod kuće (dobar deo toga sam već znala, pa sam samo povezivala i proširivala znanje). I evo, sad znam da ti ispričam sve od Drugog sv. rata do današljenjeg dana, dok Nemanjiće, Kleopatre, Krstaše i ostale ne znam da beknem. Kad se posvetimo učenju i kad učimo jer nas interesuje, a ne jer moramo (moja situacija s istorijom, mada i fizikom), milion puta je lakše naučiti i zapamtiti. Znaš ono kad tražiš nešto na netu što te interesuje, pročitaš jednom i sve zapamtiš, a kad te neko smara da učiš neke gluposti, ti i posle deset čitanja ne znaš ni naziv lekcije...
  Inače, genijalan post i fantastičan odabir teme. ❤️

  The girl named Ana

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Apsolutno se slažem, interesovanje za određene teme je ključ :)
   Hvala ti punooo <3 <3 <3

   Избриши
 3. Анониман11.7.18. 17:31

  Pre neki dan sam se setila jedne zanimljive teme za post, i krenula sam da je zapišem. Međutim, nešto se desilo i ja je nisam zapisala. I danas kada sam krenula pisati post, razmišljam o čemu da pišem, i onda se setim da sam pre neki dan imala ideju, ali ne mogu da se setim koju. I još uvek se nisam setila. A ovo nije prvi put.
  Sjajan post, draga moja. Uživala sam čitajući, a ovo će mi mnogo pomoći u školi, jer kada učim napamet 85% onoga što sam naučila zaboravim u roku od nekoliko dana.

  Novi post je na mom blogu. Pogledaj ako imaš vremena: Prelistavanje Hej! Magazina

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je što sam pomogla u svakom slučaju <3 <3 <3
   Hvala tii <3 <3

   Избриши
 4. hello dear! really great entry :)
  very inspiring, interestingly written - read very nicely.
  I like your post very much, just like the whole blog!
  I greet warmly from Poland!
  p.s. can agree to follow for follow?
  I like to be in touch with such good blogs as yours!
  ayuna-chan.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 5. Odličan post, tema mi se baš dopada. Ja uvek učim sa razumevanjem, tako mi je prosto lakše, povezujem stvari i više ih pamtim. Bubanje napamet niti volim niti mogu da učim sve kao pesmicu. Slažem se sa dosta metoda iz ovog posta, i ja često vizualizujem i pravim asocijacije, ali naučila sam i dosta novih caka, npr. ovo za dan i noć ću definitivno da probam. Stvarno dobar post, draga moja!


  http://jednostavnoana.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 6. Post je super,a savjeti su jako dobri.Od ovoga sto si navela,uvijek primjenjujem prva dva nacina,a pocecu i ostale.Ovo ce mi definitivno biti od koristi,jer uskoro krecem u srednju i moracu se mnogo vise potruditi oko ucenja.Svaka cast na postu,ideji i trudu.<3

  sweet-dreams-14.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 7. Ja sam krenula na fakultet, upravo sam zavrsila godinu, meni je najvise pomogla vizualizacija i podvlacenje kljucnih reci.Dopada mi se, jer si izdvojila zaista korisne metode.
  Vodic kroz svet

  ОдговориИзбриши
 8. Odličan post i potpuno od koristi, moram priznati da sam isprobala većinu ovih metoda, a najbolja se (barem za mene) ispostavila da sastavim neku priču, kada sam učila historiju to mi je pomagalo. Također, ne učiti napamet, već sjesti i svaku riječ rastumačiti i samim tim čiti sa razumijevanjem je od krucijalne važnosti

  Delilah's Stories | Filmtastično

  ОдговориИзбриши
 9. Ovo iskreno može biti jako korisno i verujem da će mi pomoći kad bude krenula škola, a i ne samo za školu. Odličan ti je post :) <3
  Pogledaj ako želiš, značilo bi mi :)http://placeofadventuregirl.blogspot.com/2018/07/makeup-revolution-flawless-4-recenzija.html

  ОдговориИзбриши
 10. Super😊


  chrissiessblog.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 11. Predivan post! Hvala ti puno na ovim savetima. Jako lepo pišeš i sve objašnjavaš detaljno. Samo tako nastavi.

  http://www.exclusivebeautydiary.com/

  ОдговориИзбриши
 12. Super savjeti. Trebala bih početi učiti za nadolazeći ispit i ovo će mi definitivno olakšati. Zapratila sam te, nadam se da možeš uzvratiti <3

  http://makeyourperfectstyle.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 13. Sometimes it's so hard to remember a lot of information all at once. Great tips!

  www.fashionradi.com

  ОдговориИзбриши
 14. Zaista predobar post koji će mnogima pomoći. Ja sam koristila metodu snimanja i slušanja, ponekad sam čak i profesore snimala kako bih posle mogla da preslušam lekcije. I još jedna olakšavajuća stvar pri učenju je kad se uči sa razumevanjem, a ne napamet. Naravno, u tom slučaju je najbolje slušati profesore i biti fokusiran na to što govore jer tad zaista dosta može da se zapamti. :)

  jasminadimitri.blogspot.rs | youtube.com/jasminadix

  ОдговориИзбриши
 15. Hvalaaaaaaaaa ti Dragana, hvala na ovim savetima, u zadnje vrijeme bi mi bas dobro dosle :)<3

  http://it-s-such-a-wonderful-life.blogspot.com

  ОдговориИзбриши

Thanks for stopping by ❤✌

Омогућава Blogger.