In

KREATIVNOSTKada se spomene reč kreativnost, svi će se složiti da je u pitanju neka pozitivna osobina ili poseban dar koji je samo vama svojstven. Najjednostavnije rečeno, to je sposobnost gledanja na stvari u novom i neobičnom svetlu, mogućnost viđenja i rešavanja problema na originalan i često nesvakidašnji način.

DA LI SE RAĐAMO KREATIVNI ILI TO POSTAJEMO?


Mislim da svako ima u sebi tu kreativnost a to se najbolje vidi u deci, svi smo kao deca imali onu bujnu maštu, nebo je bilo granica, rešavali smo sve na mnoge načine i sve je delovalo ostvarljivo, ali odrastanjem mi se uklapamo u taj neki novi sistem ograničen društvenim i fizičkim barijerama i pokušavamo da se uklopimo i radimo sve na načine na koji i drugi to rade verujući da to ipak tako treba. Zato verujem da se svako rađa sa kreativnošću koju naravno, ako ne koristi i ne vežba kao i sve, zanemaruje i potiskuje je ona neće dolaziti do izražaja i polako će iščezavati, zato je važno da i u ovom svetu danas kakvom jeste pokušamo da održimo to neko svoje ja i svoje viđenje sveta pa makar ono bilo i porešno.


KAKO SE RAZVIJA KREATIVNOST?


Odraslima je često teško da ulažu dodatno vreme i energiju u sticanje novih veština ili razvoj i podsticanje postojećih, pored svih drugih obaveza koje imaju.

Prisetite se šta ste voleli da radite kada ste bili deca? Koje su vam bile omiljene igre, u kojoj aktivnosti se provodili najviše vremena? Ako je to bilo npr. crtanje, upravo je to aktivnost koja vam sada može biti od koristi. Poželjno je da odredite vreme za vašu kreativnu aktivnost i da budete istrajni u tome. Trudite se da se zaista prepustite i ne razmišljate „da li je to dobro“, „kako nešto treba da se radi“ i sl. Pogrešno ne postoji. Cilj ovoga nije da stvorite vredno umetničko delo (mada ko zna), već da otvorite svoj „kanal“ maštovitosti, razmišljanja koje izlazi iz uobičajenih okvira i kreativnosti.


Razmislite šta je ono o čemu maštate a što nikada niste uradili. Pokušajte da tome date važnost i shvatite vaše „lude želje“ potpuno ozbiljno. Ukoliko postoji način da to uradite i ako time nećete ugroziti sebe ili nekog drugog, let's go. Posmatrajte kako ćete se osećati nakon toga. Time što činite stvari koje znatno odstupaju od dnevne rutine i uobičajnih okvira ponašanja, radite mnogo na podsticanju maštovitosti i kreativnosti.

Odredite vreme koje ćete posvetiti svom kreativnom procesu.  U početku to možda neće biti lako ili ćete smatrati da nemate dovoljno vremena. Dobro bi bilo jednom dnevno ili nekoliko puta nedeljno odvojite vreme za maštanje ili prepustanje aktivnosti koja vam godi i kroz koju imate mogućnost da se izrazite i stvarate. Budite radoznali, igrajte se i zabavite se. Ako niste sigurni kako, pitatajte decu. Oni sigurno znaju.


Da li sebe smatrate kreativnom osobom?


U    N    T    I     L           N     E     X      T              T    I     M    E  


B        O         O        M       Y

Related Articles

6 comments:

 1. Predivan post draga. Složila bih se da u svakaom ''čuči'' talenat, samim tim neki vid kreativnosti, samo je do svake individue da li će taj talenat otkriti, ili ne. Mislim da sve što radimo i što nas ispunjava na neki način se može pripisati mašti i kreativnosti

  Delilah's Stories | Filmtastično

  ОдговориИзбриши
 2. Divan post i zanimljiva tema.Iskreno mislim da svako treba da ima neku svoju autenticnost i nesto po cemu je posaeban.Takodje mislim da svi imamo tu neku kreativnost u sebi,samo treba da je ispoljimo.Zapratila sam tvoj blog,jer mi djeluje drugacije od drugih i mislim da ces se baviti interesantnim temama.<3

  https://sweet-dreams-14.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман9.6.18. 19:39

  Slažem se sa tobom. Deca zaista kreativnije razmišljaju što se može zaključiti po njihovim ponašanjem. A kada odrastu, jednostavnu se uklope u taj monotoni svet odraslih.

  Novi post je na mom blogu. Pogledaj ako imaš vremena: Adda's Life

  ОдговориИзбриши

Thanks for stopping by ❤✌

Омогућава Blogger.